Εσείς θα περνούσατε 60 μέρες και 60 νύχτες … στο κρεβάτι;
- Συγγραφέας: Γωγώ Λουκαΐδου
- 16-10-2023
- Δυσκολία: Εύκολο
- Κατηγορίες: Φυσική του Διαστήματος
Έχετε και εσείς πρόβλημα να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί; Μήπως θα θέλατε να συμμετάσχετε στο ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαστήματος (ESA), η οποία προσφέρει μια σειρά προγραμμάτων στους ερευνητές για να δοκιμάσουν θεωρίες χωρίς να εκτοξεύουν πυραύλους στο διάστημα; 12 εθελοντές θα μείνουν στο κρεβάτι τους για 60 ημέρες ως μέρος σημαντικής έρευνας για τη μελέτη των επιπτώσεων που έχουν οι διαστημικές πτήσεις στο ανθρώπινο σώμα.
Για παράδειγμα, η μελέτη θα σχετίζεται με μικρά πειράματα παρόμοια με αυτά της φυγοκέντρου βαρύτητας, τα οποία σχετίζονται με συνεχείς περιστροφές γύρω από δύο ή τρεις άξονες. Αυτές οι μελέτες μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό σημείο εκκίνησης για περαιτέρω έρευνα βαρύτητας. Δε χρειάζεται να σταλθεί ένας αστροναύτης στο διάστημα για να μελετήσετε πώς οι άνθρωποι προσαρμόζονται στην έλλειψη βαρύτητας λοιπόν.
Οι εθελοντές περνούν πέντε έως 60 ημέρες στο κρεβάτι με κλίση προς το άκρο του κεφαλιού, συνήθως, σε 6° κάτω από την οριζόντια θέση. Είναι πιθανό να μην σηκωθούν όρθιοι εκτός εάν το απαιτεί η έρευνα και πρέπει να εκτελούν όλες τις καθημερινές δραστηριότητες στο κρεβάτι, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού, του ντους και της άσκησης. Παρόμοια με τους κλινήρης ανθρώπους στη Γη, οι αστροναύτες στο διάστημα υποφέρουν καθώς τα οστά και οι μύες τους χάνουν δύναμη λόγω της ελαχιστοποιημένης χρήσης.
Υποβάλλοντας τον εαυτό τους σε αυτό το “οριζόντιο” καθεστώς, τα σώματα των εθελοντών αρχίζουν να προσαρμόζονται όπως στο διάστημα. Παράλληλα, οι ερευνητές αρχίζουν να βρίσκουν τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της διαστημικής πτήσης, όπως η απώλεια οστικής μάζας και οι αλλαγές στη ροή του αίματος. Παρακολουθώντας συνεχώς τους εθελοντές, οι ερευνητές αντιλαμβάνονται πώς αλλάζει το σώμα τους και γιατί. Τα αποτελέσματα επιτρέπουν να επινοηθούν μέτρα που θα βοηθήσουν τους αστροναύτες σε διαστημικές αποστολές καθώς και τους κλινήρεις ανθρώπους που αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες.
Δώδεκα επιστημονικές ομάδες έχουν προγραμματίσει περίπου 90 πειράματα που θα εξετάσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, το καρδιαγγειακό σύστημα, τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει την ανάποδη ανάπαυση και θα δοκιμάσουν, επίσης, πόσο αποτελεσματική είναι η προσομοιωμένη βαρύτητα σε συγκεκριμένα όργανα. Δύο εβδομάδες πριν και δύο εβδομάδες μετά τη μελέτη, οι συμμετέχοντες θα μετρηθούν για να καταγραφούν οι αλλαγές στο σώμα τους.
Πηγές
https://www.esa.int/Science_Exploration/Human_and_Robotic_Exploration/Research/Bedrest_and_ground_studies https://www.esa.int/Science_Exploration/Human_and_Robotic_Exploration/Bedrest_studies/60_days_and_60_nights_in_bed