Μάιος
- Συγγραφέας: Διάφοροι
- 26-01-2022
- Τροποποίηση: 21-01-2023
- Κατηγορίες: Σαν σήμερα

11 Μαΐου 1918
Γέννηση Richard Feynman

Image Credit: Caltech
Στις 11 Μαΐου 1918 γεννιέται ο νομπελίστας Richard Feynman!
Ο νομπελίστας θεωρητικός φυσικός γεννήθηκε στις 11 Μάη του 1918 στη Νέα Υόρκη. Είναι γνωστός στη φυσική για τη συνεισφορά του στην κβαντική ηλεκτροδυναμική, ή με άλλα λόγια την κβαντική θεωρία που περιγράφει την αλληλεπίδραση του φωτός με την ύλη. Για την δουλειά του αυτή, έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 1965 μαζί με τους Julian S. Schwinger και Tomonaga Shin’ichirō.
Ο Feynman ήταν μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και εξαιρετικός καθηγητής. Ίσως γνωρίζετε ότι είχε πάθος με τη μουσική αφού έπαιζε φανατικά ένα μουσικό όργανο. Αυτό δεν είναι άλλο από τα μπόνγκο!
Ο Feynman εισήγαγε απλά διαγράμματα (γνωστά ως Feynman diagrams) που απεικονίζουν περίπλοκες μαθηματικές εξισώσεις οι οποίες εκφράζουν την αλληλεπίδραση σωματιδίων.
Ακόμη, στις αρχές της δεκαετίας των ’50s ο Feynman εξήγησε κβαντικά το φαινόμενο της υπερ-ρευστότητας (superfluidity), δηλαδή τη συμπεριφορά του υγρού ηλίου σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν.
Συγγραφέας
29 Μαΐου 1919
Ο έλεγχος της ΓΘΣ μέσω ηλιακής έκλειψης

Στις 29 Μαΐου 1919 επιβεβαιώνεται η ΓΘΣ μέσω μιας ηλιακής έκλειψης
Στις 29 Μάη του 1919, οι Eddington και Dyson παρατήρησαν μια, κατά τα άλλα συνηθισμένη, ολική έκλειψη Ηλίου.
Ωστόσο, αυτή η έκλειψη θα έκανε τον Einstein τον πιο διάσημο επιστήμονα της εποχής του.
Στόχος της αποστολής, μία στο Σομπράλ της Βραζιλίας και μία στο νησί της Πριγκίπου στη Δυτική Αφρική, δεν ήταν η έκλειψη, αλλά η παρατήρηση των αστέρων που θα έκαναν την εμφάνιση τους στο υπόβαθρο του Ήλιου, όταν αυτός κρυβόταν. Αυτή η παρατήρηση θα βοηθούσε να ελεγχθεί η νέα θεωρία βαρύτητας, η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας (ΓΘΣ) του Einstein.
Λόγω της παρουσίας του Ήλιου, αναμενόταν ότι η θέση των αστεριών στον ουρανό θα φαινόταν αλλαγμένη, σε σχέση με τη θέση τους όταν ο Ήλιος δε λειτουργούσε σαν “φακός” μεταξύ τους και της Γης. (Δείτε εικόνα) Οι δύο θεωρίες προέβλεπαν διαφορετική εκτροπή των φωτεινών ακτίνων από τα άστρα, με τη ΓΘΣ να προβλέπει δύο φορές πιο έντονο φαινόμενο σε σχέση με τη, τότε καθιερωμένη θεωρία, του Νεύτωνα.
Το αποτέλεσμα της Νευτώνειας θεωρίας έχει στην πραγματικότητα νοητικά προβλήματα, καθώς τα φωτόνια δεν έχουν μάζα, και άρα από την εξίσωση του Νεύτωνα δε θα έπρεπε να δέχονται κάποια δύναμη για να παρεκκλίνουν από την πορεία τους. Μπορεί όμως να γίνει μια πρόβλεψη γιατί οι μάζες τελικά απλοποιούνται
Τελικά τα αποτελέσματα ταίριαζαν με την πρόβλεψη της ΓΘΣ, και έκαναν τον Einstein παγκοσμίως γνωστό!
Σας προτείνουμε να δείτε την ταινία “Einstein and Eddington” – που περιγράφει πολύ ωραία τα παραπάνω!
Ήξερες ότι…
… Ο Einstein είχε υπολογίσει και παλιότερα το αναμενόμενο αποτέλεσμα με βάση τη θεωρία του και είχαν γίνει διάφορες προσπάθειες να παρατηρηθεί (αλλά υπήρχαν θέματα λόγω καιρού και αργότερα του 1’ΠΠ). Ωστόσο, είχε κάνει λάθος και προέβλεπε ένα αποτέλεσμα ίδιο με τη θεωρία του Νεύτωνα. Αν είχε γίνει νωρίτερα η παρατήρηση, πολύ πιθανόν να οδηγούσε σε προβλήματα στην, εμβρυϊκή σε εκείνη τη φάση, θεωρία.
Συγγραφέας