Τι κάνει το τηλεσκόπιο James Webb και ποια είναι η πηγή ενέργειάς του;
- Συγγραφέας: Άγγελος Τριανταφυλλίδης
- 06-04-2021
- Τροποποίηση: 14-10-2021
- Δυσκολία: Εύκολο
- Κατηγορίες: Τεχνολογίες
Με ένα kilowatt μπορεί κανείς να θερμάνει το φαγητό του χρησιμοποιώντας ένα φούρνο μικροκυμάτων – ή να τροφοδοτήσει το μεγαλύτερο και πιο τεχνολογικά εξελιγμένο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ!
Το τηλεσκόπιο James Webb θα είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο τηλεσκόπιο που θα έχουμε στείλει στο διάστημα όταν επιτέλους εκτοξευτεί τον Οκτώβριο του 2021. Και λέμε “επιτέλους”, διότι, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2007, τελικά μετά από σειρά αναβολών φαίνεται πως πλησιάζει η ώρα να τεθεί σε τροχιά φέτος.
To James Webb αποτελεί τον διάδοχο του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και θα συνεχίσει το έργο του κάνοντας χρήση νέων τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό το διαστημικό τηλεσκόπιο νέας γενιάς θα διαθέτει βελτιωμένη ανάλυση και σημαντικά μεγαλύτερη ευαισθησία σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Πιο συγκεκριμένα, θα επιτρέψει την ανίχνευση αντικειμένων που βρίσκονται πολύ μακριά για να τα ανιχνεύσει το Hubble καθώς θα “κοιτάει” σε μεγαλύτερα μήκη κύματος: κυρίως στο υπέρυθρο.
Λόγω της απορρόφησης του υπέρυθρου φωτός από την ατμόσφαιρα, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να μελετήσουμε αυτή τη περιοχή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τη Γη.
Αυτός είναι ο λόγος που το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατασκευάστηκε ευαίσθητο στο υπέρυθρο, επιτρέποντάς μας να μελετήσουμε εξαιρετικά μακρινά και αμυδρά αντικείμενα, όπως τους πρώτους γαλαξίες που δημιουργήθηκαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη ή πρωτοπλανήτες γύρω από νεαρά άστρα!
Οι κύριες αποστολές του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, λοιπόν, είναι οι εξής:
• Η αναζήτηση και μελέτη των πρώτων αστεριών και γαλαξιών που σχηματίστηκαν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
• Η μελέτη του σχηματισμού και της εξέλιξης των γαλαξιών.
• Η κατανόηση του σχηματισμού των αστέρων και των πλανητικών συστημάτων.
• Η μελέτη των πλανητικών συστημάτων και της προέλευσης της ζωής.
Παρά την πληθώρα συστημάτων με την οποία είναι εξοπλισμένο, το James Webb έχει ελάχιστες ενεργειακές ανάγκες, αντίστοιχες με αυτές ενός φούρνου μικροκυμάτων. Θα αξιοποιεί το φως του Ήλιου για την τροφοδοσία του, χάρη στη σχετικά μικρή απόστασή του από αυτόν, γεγονός που καθιστά τα φωτοβολταϊκά πάνελ τη φθηνότερη και αποτελεσματικότερη λύση. Έτσι, κάνοντας χρήση πέντε ηλιακών πάνελ, το καθένα με μήκος έξι μέτρα, το James Webb θα πληροί τις ενεργειακές ανάγκες των οργάνων και των συστημάτων επικοινωνίας του.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι πραγματικά ένα απαράμιλλο επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας και όλοι μας αναμένουμε την εκτόξευσή του και τις θαυμάσιες φωτογραφίες που θα μας στείλει!
Πηγές: