Θα γίνει ο Ήλιος στο τέλος της ζωής του μαύρη τρύπα; Κι αν ναι πώς θα επηρεάσει τη Γη; Επίσης, αν ο Ήλιος εκραγεί τι θα γίνει με τη Γη;
- Συγγραφέας: Στέλλα Μπουλά
- 06-01-2021
- Τροποποίηση: 14-10-2021
- Δυσκολία: Εύκολο
- Κατηγορίες: Φυσική του Διαστήματος
Ο Ήλιος δεν θα εκραγεί ποτέ και ούτε θα γίνει μαύρη τρύπα. Τα αστέρια τελειώνουν τη ζωή τους με δύο διαφορετικούς τρόπους. Αυτό εξαρτάται από το πόσο μεγάλα είναι (αλλιώς πόσο μαζικά είναι). Τα αστέρια που έχουν μάζα παρόμοια με αυτή του Ήλιου θα “τελειώσουν” τη ζωή τους ήπια. Θα διώξουν όσο υλικό μπορούν με τη μορφή ανέμου και θα φτιάξουν ένα πλανητικό νεφέλωμα αφήνοντας πίσω τους ένα αντικείμενο που λέγεται “Λευκός Νάνος”. Αστέρια τα οποία είναι πιο μεγάλα από τον Ήλιο, θα κάνουν μία έκρηξη υπερκαινοφανούς, ή αλλιώς supernova, αφήνοντας πίσως τους είτε έναν αστέρα νετρονίων είτε μία μαύρη τρύπα (τα πιο μαζικά από αυτά). Επομένως μην ανησυχείτε ο Ήλιος μας δε θα γίνει μαύρη τρύπα.
Τώρα, για να απαντήσουμε στο δεύτερο τμήμα της ερώτησής σας: Εάν υποθετικά ο Ήλιος ξαφνικά γίνει μια μαύρη τρύπα (που δεν πρόκειται), τότε τίποτα δεν θα συμβεί στη Γη. Οι μαύρες τρύπες δεν έχουν σκοπό να “καταπιούν” ανθρώπους και πλανήτες. Το πρόβλημα θα ήταν η έλλειψη ηλιακού φωτός, άρα η απώλεια της πηγής ενέργειάς μας! Επίσης, μη φοβάστε ότι θα μπορούσε να μας “ρουφήξει”. Αν ο Ήλιος γινόταν μαύρη τρύπα, θα είχε ακτίνα ίση περίπου με ένα χιλιόμετρο και για να μας “ρουφήξει” θα έπρεπε να είμαστε περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά του, η Γη όμως είναι 150.000.000 χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο!
Ωστόσο, σημειώστε ότι δεν θα είμαστε ασφαλείς στη Γη για πάντα. Σε άλλα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια (που είναι πολύς καιρός), ο Ήλιος θα μετατραπεί σε ένα “κόκκινο γίγαντα”, ένα αστέρι που θα εκτείνεται πέρα από την τροχιά της Γης. Σε αυτό το σημείο, η Γη είτε θα γίνει τόσο ζεστή που δεν θα υπάρχουν πια ωκεανοί και πιθανότατα θα είναι το τέλος της ζωής όπως το ξέρουμε, είτε καθώς ο Ήλιος θα φουσκώνει θα τη “σπρώξει” μακριά του. Βέβαια μέχρι τότε, υπάρχει περισσότερος κίνδυνος να προκαλέσουμε εμείς τη καταστροφή της Γης (από πολέμους και ρύπανση) παρά να μας επηρεάσουν οι ηλιακές δραστηριότητες.