Πού χρησιμοποιούν οι αστροναύτες τα μαθηματικά στη δουλειά τους;

Σκεφτείτε πως βρίσκεστε σε ένα διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ξαφνικά παρουσιάζεται μια διαρροή καυσίμων και σας τελειώνουν τα καύσιμα. Πότε ενεργοποιείτε τους προωθητήρες, για πόσο χρόνο, και προς ποια κατεύθυνση έτσι ώστε να γυρίσετε στη Γη ασφαλείς;

Προφανώς, αυτή δεν είναι μια ερώτηση που συναντούν συχνά οι αστροναύτες (ίσως με εξαίρεση το πλήρωμα της αποστολής Apollo 13), αλλά περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τα μαθηματικά και η φυσική, η οποία χρειάζεται μαθηματικά για την κατανόησή της, χρειάζονται σε μια διαστημική αποστολή.

Όλες οι επιστήμες και η τεχνολογία που απαιτείται για τη σχεδίαση και υλοποίηση μιας αποστολής, βασίζονται στα μαθηματικά. Χωρίς μαθηματικά δε θα ήταν εφικτό να προβλέψουμε πώς θα αντιδράσει το διαστημόπλοιο σε διαφορετικές συνθήκες και πώς θα κινούνταν στην τροχιά του.

Οι αστροναύτες επίσης δεν είναι μόνο πιλότοι που κατευθύνουν το διαστημόπλοιο στο μακρύ του ταξίδι. Το πλήρωμα αποτελείται από επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, τεχνικούς, μηχανικούς, βιολόγους κλπ. που εκτελούν εργασίες και πειράματα στο τέλος του ταξιδιού, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και μαντέψτε τι ενώνει όλους αυτούς: ότι οι γνώσεις όλων σχετίζονται με τα μαθηματικά!

Image Credit: NASA