Τι είναι μια σκουληκότρυπα;

Μια σκουληκότρυπα είναι σαν μια σήραγγα που συνδέει δύο σημεία στο χωροχρόνο. Εάν η σκουληκότρυπα μπορεί να «διαπεραστεί», λειτουργεί ως “συντόμευση” στον χωροχρόνο. Φανταστείτε ότι κρατάτε ένα κομμάτι χαρτί στο οποίο έχετε σημειώσει ένα σημείο σε κάθε άκρο. Τώρα λυγίστε το κομμάτι χαρτί στη μέση, αλλά μην αφήσετε τα άκρα να έρθουν σε επαφή. Εάν επρόκειτο να ταξιδέψετε σε κανονικό χώρο (δηλαδή κατά μήκος του φύλλου χαρτιού) το ταξίδι από το ένα άκρο στο άλλο θα ήταν μεγαλύτερο από ό, τι αν υπήρχε μια σήραγγα ή μια “σκουληκότρυπα” που να συνδέει τα δύο σημεία του χαρτιού μεταξύ τους. Οι σκουληκότρυπες θεωρείται ότι μπορούν να συνδέσουν διαφορετικά σημεία σε ένα σύμπαν ή μπορούν να συνδέσουν και διαφορετικά σύμπαντα.

Οι σκουληκότρυπες προκύπτουν από λύσεις των εξισώσεων πεδίου της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν, αλλά είναι ακόμη καθαρά θεωρητικές. Πολλές από τις λύσεις με σκουληκότρυπες απαιτούν κάτι που ονομάζεται «εξωτική ύλη» ή ύλη με αρνητική ενεργειακή πυκνότητα για να κρατήσει το τούνελ ανοιχτό και αυτή η εξωτική ύλη είναι καθαρά θεωρητική.

Οι σκουληκότρυπες είναι ένα δημοφιλές θέμα, επειδή εάν υπάρχουν στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη δυνατότητα ενός ταξιδιού στο χρόνο, δεδομένου ότι είναι συντομεύσεις στο χώρο και στο χρόνο. Αν έχετε δει ποτέ τις ταινίες Contact (με βάση το μυθιστόρημα του διάσημου αστρονόμου Carl Sagan), Donnie Darko, ή το πρόσφατο Interstellar, οι πλοκές τους βασίζονται στην ιδέα των σκουληκότρυπων.

Καλλιτεχνική απεικόνισης μιας σκουληκότρυπας: ένα τούνελ στο χωροχρόνο που ενώνει διαφορετικά σημεία του Σύμπαντος. Image Credit: estt/iStock/Getty Images Plus