Τι χρειάζεται για να γίνω Αστροφυσικός;

Τα βασικά εργαλεία που χρειάζεται ένας σύγχρονος Αστροφυσικός είναι καλές γνώσεις Μαθηματικών και Φυσικής.

Εξίσου σημαντικές είναι οι ικανότητες στην επικοινωνία και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Ίσως να μην είναι προφανές, αλλά η σύγχρονη Αστροφυσική απαιτεί σε μεγάλο βαθμό γνώσεις προγραμματισμού και υπολογιστών.

Πώς μπορείτε να τα αποκτήσετε όλα αυτά;

Όταν έρθει η στιγμή να επιλέξετε το πεδίο σπουδών σας μετά το σχολείο, μπορείτε να επιλέξετε τη Φυσική. Εκεί θα μάθετε τους βασικούς νόμους που διέπουν το Σύμπαν.

Στη συνέχεια, θα εμβαθύνετε με κάποιο μεταπτυχιακό πάνω στην Αστροφυσική, τη θεωρητική Φυσική ή τη διαστημική Φυσική και τις διαστημικές τεχνολογίες (όλα τα παραπάνω προσφέρονται από ελληνικά πανεπιστήμια και ιδρύματα – δείτε χρήσιμα links).

Τέλος, κατά το διδακτορικό σας θα κάνετε σημαντική και καινοτόμα έρευνα σε κάποιον από τους παραπάνω τομείς που μπορεί να σας αναδείξει σε “world experts” ή αλλιώς σε μοναδικούς ειδικούς ενός θέματος σε ολόκληρη την υφήλιο!

Φυσικά αν είστε μεγαλύτερος λάτρης των Μαθηματικών, μπορείτε να επιλέξετε να σπουδάσετε Μαθηματικά μετά το σχολείο, αλλά η μετέπειτα πορεία σας θα είναι λίγο-πολύ η ίδια.

Η σύγχρονη Αστροφυσική καλύπτει ένα μεγάλο εύρος των θετικών επιστημών έτσι ώστε ακόμα και αν επιλέξετε να ξεκινήσετε με βασικές σπουδές παραδείγματος χάριν σε Βιολογία, Χημεία ή Γεωλογία, πάλι να μπορείτε να κυνηγήσετε ένα διδακτορικό στην Αστροφυσική (σε αντίστοιχο θέμα) και κάποια μέρα να είστε ένας ή μια από τους κορυφαίους Αστροφυσικούς της Ελλάδας ή του κόσμου όλου!

Υπεριώδη φωτογραφία του γαλαξία της Ανδρομέδας, από το διαστημόπλοιο Swift της ΝΑΣΑ. Image credit: Stefan Immler (GSFC) and Erin Grand (UMCP/NASA/Swift)