3 μέρη που θα έπρεπε να επισκεφτείς αν ζούσες στον Άρη!
- Συγγραφέας: Γωγώ Λουκαΐδου
- 29-09-2022
- Τροποποίηση: 30-09-2023
- Δυσκολία: Εύκολο
- Κατηγορίες: Φυσική του Διαστήματος
Όλοι/-ες μας έχουμε διαβάσει σίγουρα κάποιο ταξιδιωτικό άρθρο στο διαδίκτυο για μέρη που θα πρέπει να επισκεφτούμε όταν ταξιδεύουμε κάπου. Παρόλα αυτά είμαστε βέβαιοι πως δε θα έχετε διαβάσει ποτέ ένα ταξιδιωτικό άρθρο για ένα μέρος μακριά από τη Γη μας. Αυτό το μέρος είναι ο γειτονικός μας πλανήτης Άρης! Ας δούμε λοιπόν κάποια μαγευτικά σημεία που είμαστε σίγουροι ότι θα σας άρεσαν πολύ και θα θέλατε να τα επισκεφτείτε!
Βουνό Όλυμπος
Πολύ σωστά βλέπετε! Δεν μιλάμε για το δικό μας βουνό που βρίσκεται στα όρια της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Μιλάμε για τον Όλυμπο του πλανήτη Άρη, ο οποίος είναι το πιο μεγάλο βουνό με ηφαίστειο στο ηλιακό μας σύστημα. Βρίσκεται στην ηφαιστειακή περιοχή Tharsis και έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με την πολιτεία της Αριζόνα (βλέπε εικόνα 1), σύμφωνα με τη NASA. Το ύψος του, 25 χιλιόμετρα περίπου, το καθιστά σχεδόν τριπλάσιο σε ύψος από το ψηλότερο γήινο βουνό, το Έβερεστ, (που έχει ύψος περίπου 8,9 χιλιόμετρα) και πάνω από οκταπλάσιο σε ύψος από τον δικό μας Όλυμπο (που έχει ύψος μόλις 2,9 χιλιόμετρα).
Ο Όλυμπος του πλανήτη Άρη είναι ένα γιγαντιαίο ηφαίστειο, το οποίο σχηματίστηκε αφού η λάβα σύρθηκε αργά στις πλαγιές του. Αυτό σημαίνει ότι το βουνό είναι πιθανότατα εύκολο για τους μελλοντικούς εξερευνητές να το ανεβούν, καθώς η μέση κλίση του είναι μόνο 5 τοις εκατό. Στην κορυφή του υπάρχει μια θεαματική κοιλότητα πλάτους περίπου 85 χιλιομέτρων, η οποία σχηματίστηκε από περιοχές μάγματος που έχασαν λάβα (πιθανότατα κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης) και κατέρρευσαν.
Μπλε αμμοθίνες (Blue Dunes)
Οι αμμόλοφοι συσσωρεύονται συχνά στις βάσεις των κρατήρων. Σε αυτή την περιοχή του κρατήρα Lyot, το Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA δείχνει ένα πεδίο από κλασικούς αμμόλοφους τύπου Barchan. Ακριβώς στα νότια της ομάδας των αμμόλοφων βρίσκεται ένας μεγάλος αμμόλοφος με πιο σύνθετη δομή. Ο συγκεκριμένος αμμόλοφος, που εμφανίζεται με χρώμα τυρκουάζ μπλε, αποτελείται από λεπτότερο υλικό ή/και έχει διαφορετική σύνθεση από τους γύρω.
Κορυφογραμμή Vera Rubin
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την Mastcam του Mars rover Curiosity της NASA για να αποκτήσουν αυτή τη λεπτομερή εικόνα των στρωμάτων στην κορυφογραμμή Vera Rubin ακριβώς στους πρόποδες της. Αυτή και άλλες πανοραμικές λήψεις δείχνουν λεπτομέρειες των ιζηματογενών πετρωμάτων που συνθέτουν την “κορυφογραμμή Vera Rubin”1.
Αυτό το ξεχωριστό τοπογραφικό χαρακτηριστικό χαρακτηρίζεται από την παρουσία αιματίτη, ενός ορυκτού οξειδίου του σιδήρου. Οι εικόνες δείχνουν ότι τα πετρώματα χαρακτηρίζονται από ευδιάκριτη οριζόντια διαστρωμάτωση με μεμονωμένα στρώματα πετρωμάτων πάχους της τάξης των μερικών εκατοστών. Οι επιστήμονες της αποστολής χρησιμοποιούν αυτές τις εικόνες για να προσδιορίσουν το αρχαίο περιβάλλον στο οποίο αποτέθηκαν αυτά τα πετρώματα. Επίσης, τα στρωματοποιημένα πετρώματα διασχίζονται από φλέβες γεμάτες με ένα λευκό ορυκτό, πιθανότατα θειικό ασβέστιο, που παρέχουν ενδείξεις για μεταγενέστερα επεισόδια ροής ρευστού μέσα στα πετρώματα.
Ελπίζουμε να σας ταξιδέψαμε σε αυτά τα όμορφα μέρη που έως τώρα βλέπουμε μονάχα ψηφιακά με τη βοήθεια πολλών αποστολών που έχουμε στείλει στον Άρη. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή μπορεί και να πάνε άνθρωποι στον Άρη και να δουν αυτά τα μέρη από κοντά. Τέλος, μην ξεχάσετε βέβαια να κοιτάξετε τον Ήλιο είτε κατά την ανατολή είτε κατά τη δύση του στον Άρη. Είναι σίγουρα μαγευτική εικόνα και διαφορετική από τη Γη, καθώς όπως βλέπετε… είναι μπλε!
1 Η κορυφογραμμή ονομάστηκε ανεπίσημα στις αρχές του 2017 στη μνήμη της Vera Cooper Rubin (1928-2016), οι αστρονομικές παρατηρήσεις της οποίας παρείχαν αποδείξεις για την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης του σύμπαντος.
Πηγές:
https://www.space.com/41254-touring-mars-red-planet-road-trip.html