Θα μπορέσει ο άνθρωπος στο μακρινό μέλλον να αποικίσει το γαλαξία ή άλλους γαλαξίες;
- Συγγραφέας: Βαγγέλης Πασπαλιάρης
- 10-07-2021
- Τροποποίηση: 14-10-2021
- Δυσκολία: Εύκολο
- Κατηγορίες: Αστροφυσική
Αν λάβει κανείς υπόψη τις τεράστιες αποστάσεις στο Σύμπαν, εξού και ο όρος αστρονομικές αποστάσεις, με μια γρήγορη σκέψη, η απάντηση θα είναι αρνητική. Για παράδειγμα μία από τις ταχύτερες διαστημικές αποστολές, το New Horizons, χρειάστηκε περίπου 10 χρόνια για να φτάσει στο νάνο πλανήτη Πλούτωνα. Αυτό που ορίζουμε ως σύνορο του ηλιακού μας συστήματος, η ηλιόπαυση, βρίσκεται περίπου τέσσερις φορές πιο μακριά από ότι ο Πλούτωνας. Άρα υπολογίζεται ότι το New Horizons θα φτάσει εκεί μετά από ένα ταξίδι διάρκειας περίπου 40 ετών.
Αν αναλογιστούμε τις αποστάσεις άλλων αντικειμένων, συγκριτικά η ηλιόπαυση είναι σε πολύ μικρή απόσταση. Σκεφτείτε ότι το κοντινότερο άστρο στον Ήλιο, ο Εγγύτατος του Κενταύρου, βρίσκεται περίπου 2 χιλιάδες φορές πιο μακριά από ότι η ηλιόπαυση! Αν το New Horizons κατευθυνόταν προς τα εκεί, θα χρειαζόταν περίπου 80 χιλιάδες χρόνια για να φτάσει.
Συνεχίζοντας σε μεγαλύτερες αποστάσεις, η ακτίνα του Γαλαξία μας είναι 12.500 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση του Εγγύτατου του Κενταύρου. Οπότε συμπεραίνουμε ότι με βάση τις αστρονομικές αποστάσεις και τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής, όχι μόνο δε φαίνεται να είναι εφικτό να αποικίσουμε άλλους γαλαξίες στο μέλλον, αλλά πιθανότατα δε θα μπορέσουμε να αποικίσουμε ούτε πλανήτες κοντά σε άλλο άστρο του δικού μας Γαλαξία.