Τι θα γινόταν αν μία σύγκρουση με κάποιο αντικείμενο σταματούσε την περιστροφή της Γης;

Εάν ένα αντικείμενο χτυπούσε τη Γη και ήταν αρκετά μεγάλο για να τη κάνει να σταματήσει να περιστρέφεται θα ήταν τελείως καταστροφικό για τον πλανήτη μας! Μπορούμε να απαριθμήσουμε μερικά από τα πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν:

1. Εάν η περιστροφή της Γης σταματούσε όλα τα αντικείμενα, τα οποία δε θα ήταν πακτωμένα στη Γη, θα συνέχιζαν να περιστρέφονται με την ίδια ταχύτητα που είχαν προηγουμένως λόγω της αρχής διατήρησης της στροφορμής. Εμείς θα αισθανόμασταν σαν έναν τεράστιο σεισμό και θα νιώθαμε ότι η Γη ξαφνικά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση περιστροφής. Τα κτίρια θα κατέρρεαν, οι ωκεανοί θα μετακινούνταν προς την ξηρά με παλιρροιακά κύματα και θα έπνεαν ισχυροί άνεμοι, αφού η ατμόσφαιρα που δεν είναι προσκολλημένη στο πλανήτη θα συνέχιζε να περιστρέφεται. Δεδομένου ότι ταξιδεύουμε με ταχύτητα περίπου 1600 χλμ/ώρα στον ισημερινό, θα πετάγαμε αρκετά μακριά. Ωστόσο, δεν θα πετούσαμε έξω από το βαρυτικό πεδίο της Γης, αφού η ταχύτητα διαφυγής είναι πολύ μεγαλύτερη.

2. Τα σεισμικά κύματα που θα προκαλούνταν από την πρόσκρουση θα διατάραζαν τη Γη προκαλώντας τεράστιους σεισμούς. Ανάλογα με το μέγεθος και την ταχύτητα του κρουστικού κύματος που θα δημιουργούταν από τη σύγκρουση, η Γη θα μπορούσε ακόμη και να διαλυθεί.

3. Μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας θα έβραζε από την ενέργεια του ωστικού κύματος. Το τελευταίο θα επεκτεινόταν προς τα έξω καταστρέφοντας οτιδήποτε υλικό στο μονοπάτι του, ενώ θα επηρέαζε και σε άλλα επίπεδα – για παράδειγμα τυχόν μολύνσεις από μεταφορές υλικών.

Αυτά τα επεισόδια πιθανότατα θα σκότωναν όλη τη ζωή και θα ισοπέδωναν τα πάντα στην επιφάνειά της, γεγονός που θα ήταν πολύ χειρότερο από αυτό που εικάζεται ότι συνέβαλε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Εάν μπορούσαμε μαγικά να σταματήσουμε την περιστροφή της Γης ή να την κάνουμε πολύ αργή χωρίς τις παραπάνω αρνητικές συνέπειες, η ζωή θα ήταν πολύ περίεργη:

Εάν η περιστροφή ήταν πολύ αργή, η ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλη. Αυτό θα είχε τεράστια επίδραση στη ζωή των φυτών και των ζώων στη Γη, μερικά από τα οποία δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν πολλές μέρες χωρίς ηλιακό φως.

Καλλιτεχνική απεικόνιση αστεροειδή που συγκρούεται με τη Γη. Image Credit: Mopic / Alamy/Alamy