Ιανουάριος
- Συγγραφέας: Διάφοροι
- 30-01-2022
- Τροποποίηση: 14-04-2023
- Κατηγορίες: Σαν σήμερα
8 Ιανουαρίου1942
Γέννηση Stephen Hawking
Ο Stephen Hawking ήταν ένας διάσημος Άγγλος θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος, γνωστός για το πρωτοποριακό του έργο σχετικά με τις μαύρες τρύπες και την προέλευση του Σύμπαντος.
Μερικές σημαντικές πληροφορίες:
Ο Hawking συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση της φύσης του χώρου και του χρόνου αλλά και της μεταξύ τους συσχέτισης, γνωστής ως χωροχρόνος. Πρότεινε την έννοια της «ακτινοβολίας Hawking», με βάση την οποία οι μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να εκπέμπουν σωματίδια. Ανέπτυξε θεωρίες για την προέλευση του Σύμπαντος μέσω των υποθέσεων «χωρίς σύνορα» και «πολλαπλοί κόσμοι».
Διαγνώστηκε με Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS)) σε ηλικία 21 ετών και τότε του είχαν δώσει μόνο λίγα χρόνια ζωής. Παρά την κατάσταση της υγείας του, συνέχισε να εργάζεται και να προσφέρει σημαντικά στον τομέα της φυσικής, ανατρέποντας τις προβλέψεις των γιατρών, ενώ αποτέλεσε από τις πλέον γνωστές προσωπικότητες στην επιστημονική κοινότητα.
Ήταν ένας παραγωγικός συγγραφέας και τα βιβλία του, συμπεριλαμβανομένων των “A Brief History of Time” και “The Universe in a Nutshell”, συνέβαλαν στη διάδοση της επιστήμης και την κατέστησαν προσιτή στο ευρύτερο κοινό. Ήταν επίσης γνωστός για τις δημόσιες εμφανίσεις του και τις εμφανίσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου παρουσίαζε περίπλοκες επιστημονικές έννοιες με εύκολο και κατανοητό τρόπο.
Υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση της υποστηρικτικής τεχνολογίας, η οποία του επέτρεψε να επικοινωνεί και να εργάζεται παρά τους φυσικούς του περιορισμούς. Χρησιμοποιούσε μια συσκευή σύνθεσης ομιλίας για να μιλήσει και ήταν σε θέση να χειρίζεται έναν υπολογιστή για να γράφει και να διεξάγει έρευνα.
Ο Hawking έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένου του Προεδρικού Μετάλλου της Ελευθερίας, και θεωρήθηκε ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της γενιάς του. Πέθανε στις 14 Μαρτίου 2018 σε ηλικία 76 ετών.
Συγγραφέας
14 Ιανουαρίου 2005
Το Huygens προσεδαφίζεται στον Τιτάνα
Το Huygens, ως μέρος της αποστολής Cassini με σκοπό την εξερεύνηση του Κρόνου, ξεκίνησε την πορεία του προς τον Τιτάνα στις 15 Οκτωβρίου του 1997 και προσεδαφίστηκε στον δορυφόρο οκτώ χρόνια αργότερα. Ήταν η πρώτη διαστημική συσκευή που προσεδαφίστηκε σε τόσο μακρινή απόσταση από τη Γη εκείνη την εποχή.
Στόχος του Huygens ήταν να μελετήσει την ομιχλώδη ατμόσφαιρα του Τιτάνα. Κατά την κάθοδό του στην επιφάνεια του Τιτάνα το Huygens μετέδωσε εικόνες από την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια του δορυφόρου. Συγκεκριμένα, λάβαμε μετρήσεις για τη χημική σύσταση της ατμόσφαιρας αλλά και τους ανέμους που δημιουργούνται σε αυτόν. Το Huygens προσεδαφίστηκε σε μια επιφάνεια αποτελούμενη από παγωμένους κόκκους άμμου. Ακόμη, βρέθηκε ότι στις πολικές περιοχές του δορυφόρου υπήρχαν παγωμένες λίμνες από υδρογονάνθρακες.
Η κύρια σύσταση της ατμόσφαιρας του Τιτάνα είναι άζωτο και μεθάνιο. Γνωρίζουμε ότι η υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία καταστρέφει το μεθάνιο που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα. Επίσης, ο χρόνος ζωής του μεθανίου είναι μερικά δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, οπότε θα περιμέναμε η ποσότητα του μεθανίου να φθίνει με τα χρόνια, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί. Επομένως, θα έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος που θα “ανανεώνει” την ποσότητα μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα. Τον Απρίλη του 2016 ανακοινώθηκε ότι μία από τις “θάλασσες” του Τιτάνα – γνωστή ως Ligela Mare – αποτελείται από υγρό μεθάνιο. Η μεγάλη ποσότητα του (υγρού) μεθανίου πιθανώς φυλακίστηκε κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Τιτάνα κατά τη δημιουργία του δορυφόρου ενώ απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρά του μέσα από ηφαιστειακή δραστηριότητα. Επομένως, αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί υπάρχει σταθερή ποσότητα μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα.
Συγγραφέας