Απρίλιος
- Συγγραφέας: Διάφοροι
- 27-01-2022
- Τροποποίηση: 14-04-2023
- Κατηγορίες: Σαν σήμερα
10 Απρίλη 2019
Πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας
Στις 10 Απριλίου του 2019 η ομάδα του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope – EHT) παρατήρησε το κέντρο του γαλαξία Μ87 παρουσιάζοντας το πρώτο πορτραίτο μιας μαύρης τρύπας! Ο γαλαξίας αυτός απέχει 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και η μάζα της μαύρης τρύπας στο κέντρο του είναι περίπου 6.5 δις ηλιακές μάζες!
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι’ αυτή στο σχετικό μας άρθρο.
Ακόμη, μερικά χρόνια αργότερα, το 2022, το EHT παρουσίασε την πρώτη εικόνα της μαύρης τρύπας από το κέντρο του Γαλαξία μας.
Διαβάστε περισσότερα για τις μαύρες τρύπες στην ιστοσελίδα μας.
Συγγραφέας
12 Απριλίου 1961
Ο πρώτος άνθρωπος στο Διάστημα
Στις 12 Απριλίου του 1961 ο κοσμοναύτης Yuri Gagarin γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη!
Η πτήση του με τον πύραυλο Vostok 1 ολοκλήρωσε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη με ταχύτητα 27.400 χιλιομέτρων την ώρα, η οποία διήρκησε 1 ώρα και 48 λεπτά. Η τροχιά του έφτασε σε απόγειο 302 χλμ και περίγειο 175 χλμ!
Κατά την επιστροφή του στη Γη, δεν προσγειώθηκε μέσα στην κάψουλα αλλά εκτινάχθηκε από αυτή και προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο.
Το πρόγραμμα Vostok συνεχίστηκε μέχρι το 1963, με 6 επανδρωμένες αποστολές.
Μερικές από αυτές εκτοξεύτηκαν σε ζεύγη, ενώ η μεγαλύτερη σε διάρκεια κράτησε σχεδόν 5 μέρες! Το πρόγραμμα επανδρωμένων πτήσεων συνεχίστηκε με τα Voskhod (Βοσχόντ), και τελικά από τα σκάφη Soyuz (από το 1966), που για αρκετά χρόνια (2011-2020) αποτελούσαν τον μοναδικό τρόπο μεταφοράς αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Ο Yuri Gagarin έδειξε ενδιαφέρον από μικρή ηλικία για αεροσκάφη, πτήσεις και την ιδέα να γίνει πιλότος. Πραγματοποίησε το όνειρό του όταν έγινε μέλος σε έναν σύλλογο πιλότων, πραγματοποιώντας την πρώτη του ατομική πτήση το 1955. Μόλις μερικά χρόνια αργότερα αιτήθηκε να γίνει κοσμοναύτης.
Ο Gagarin γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου το 1934 και πέθανε στις 27 Μαρτίου το 1968 όταν το αεροσκάφος που πετούσε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης κατέπεσε από μηχανική βλάβη.
Στις 12 Φεβρουαρίου του 1962 ο Gagarin στα πλαίσια περιοδείας του στον κόσμο, επισκέφθηκε και την Ελλάδα. Ο κόσμος τον υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη.
Η σχετική φωτογραφία είναι από το βιβλίο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τα 170 χρόνια προσφοράς στην έρευνα και στην κοινωνία (αρχείο Ν. Ματσόπουλου).
Συγγραφείς
23 Απρίλη 1858
Γέννηση Max Planck
Στις 23 Απρίλη του 1858 γεννιέται ο Max Karl Ernst Ludwig Planck ο Γερμανός θεωρητικός φυσικός που έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 1918, για την ανακάλυψη των κβάντων ενέργειας! Συγκεκριμένα, έδειξε ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δε μεταδίδεται σα μια συνεχής ποσότητα αλλά είναι κβαντισμένη, δηλαδή μεταδίδεται σε μικρά «πακέτα» (ή κβάντα). Κάθε ένα «πακέτο» έχει ενέργεια που εξαρτάται από τη συχνότητα της ακτινοβολίας και είναι πολλαπλάσιο μιας θεμελιώδους ποσότητας που ονομάζεται σταθερά του Planck.
Ο Max Planck είναι επίσης διάσημος για τη μελέτη της θερμικής ακτινοβολίας, αυτό στο οποίο αναφερόμαστε στην αστροφυσική με τον όρο ακτινοβολία μέλανος σώματος.
Πιο συγκεκριμένα, μέλαν σώμα στην αστροφυσική είναι ένα σώμα το οποίο απορροφά όλη την ακτινοβολία η οποία προσπίπτει σε αυτό, δηλαδή το μέλαν σώμα δεν ανακλά ούτε διαχέει το φως (δηλαδή την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία) που δέχεται αλλά το απορροφά πλήρως. Με αυτό τον τρόπο περιγράφεται θεωρητικά και η ακτινοβολία που λαμβάνουμε από τα αστέρια.
Το μέλαν σώμα θεωρείται ένα ιδανικό σώμα και εφόσον απορροφά όλη την ακτινοβολία που δέχεται, εκπέμπει ενέργεια σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Ο Max Planck έδειξε ότι η ένταση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αυτής εξαρτάται μόνο από τη θερμοκρασία του μελανός σώματος – η σχέση αυτή ονομάζεται νόμος του Planck.
Εκτός από τη Φυσική, είχε έφεση και στη μουσική: υπήρξε δεξιοτέχνης του πιάνου, συνθέτης τραγουδιών και οπερέτων και στην αρχή των σπουδών του σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο να αφήσει τη Φυσική και να αφοσιωθεί πλήρως στη μουσική!
Συγγραφέας
24 Απρίλη 1990
Εκτόξευση του Hubble
Ήξερες ότι … μπορείς να βρεις τι παρατηρούσε το τηλεσκόπιο Hubble την ημέρα των γενεθλίων σου;
Aν είσαι γεννημένος/η μετά τις 24/04/1990 (ημέρα που το Hubble τέθηκε σε λειτουργία) μπορείς να δεις την εικόνα που παρατηρήθηκε τη μέρα που γεννήθηκες εδώ!
Το τηλεσκόπιο Hubble πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο αστροφυσικό Edwin Hubble, έναν από τους σημαντικότερους αστροφυσικούς του 20ού αιώνα. Ο Hubble απέδειξε ότι όχι μόνο υπάρχουν γαλαξίες πέρα από τον δικό μας γαλαξία αλλά και ότι όσο πιο μακριά βρίσκονται οι γαλαξίες αυτοί τόσο πιο “κόκκινοι” φαίνονται (μετατόπιση φάσματος προς το ερυθρό).
Το τηλεσκόπιο Hubble ακόμη και σήμερα μας προσφέρει συναρπαστικές εικόνες από το κοντινό διάστημα μέχρι μακρινούς γαλαξίες προσπαθώντας να απαντήσει στα πιο θεμελιώδη ερωτήματα της Αστροφυσικής.
Μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά μας άρθρα στην ιστοσελίδα μας!
Συγγραφέας