Το σύμπαν μας συνεχίζει να διαστέλλεται, αυτό σημαίνει ότι και αντικείμενα της καθημερινότητας μας διαστέλλονται;

Από τότε που συνέβη το big bang πριν από 13.8 δις χρόνια, το σύμπαν μας διαστέλλεται. Στην πραγματικότητα, η συνεχιζόμενη διαστολή του σύμπαντος σε μεγάλη κλίμακα είναι ένα από τα καλύτερα επιχειρήματά μας για το γιατί ξέρουμε ότι το σύμπαν μας ξεκίνησε από μια πολύ μικρή πυκνή κατάσταση.

Ενώ συνεχίζουμε να βλέπουμε άλλους γαλαξίες να απομακρύνονται από εμάς όλο και πιο γρήγορα, ο γαλαξίας μας και όλα τα αστέρια, οι πλανήτες, οι άνθρωποι μέσα του δεσμεύονται από τοπικές δυνάμεις που είναι πολύ ισχυρότερες. Τα αστέρια και οι πλανήτες μας συγκρατούνται από τη βαρύτητα, οπότε ενώ το σύμπαν γενικά θα συνεχίσει να διαστέλλεται σε μεγάλες κλίμακες, το ηλιακό μας σύστημα θα παραμείνει στο ίδιο μέγεθος. Παρομοίως, οι άνθρωποι και τα καθημερινά αντικείμενα συγκρατούνται από ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις. Συνεπώς, αντικείμενα της καθημερινότητά μας στη Γη δεν διαστέλλονται με την πάροδο του χρόνου. Για να δούμε τα αποτελέσματα του Βig bang, πρέπει να παρατηρήσουμε μακρινούς γαλαξίες.


Η επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος σημαίνει ότι οι πιο μακρινοί γαλαξίας απομακρύνονται από εμάς με όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς ο χώρος μεταξύ τους αλλάζει. Τι σημαίνει όμως αυτό για τα ίδια τα σώματα που βρίσκονται στο Σύμπαν; Image Credit: NASA, Goddard Space Flight Center