Τίτλοι τέλους για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!
- Συγγραφέας: Γωγώ Λουκαΐδου
- 25-01-2023
- Δυσκολία: Εύκολο
- Κατηγορίες: Τεχνολογίες
Μάλλον όλοι και όλες θα γνωρίζετε πως ο μεγαλύτερος ερευνητικός σταθμός που βρίσκεται στο Διάστημα δεν είναι άλλος πέρα από το Διεθνή Διαστημικό σταθμό (ΔΔΣ ή στα αγγλικά International Space Station-ISS). Το διαστημικό εργαστήριο που εκτοξεύτηκε το 2000, έχει τεθεί σε τροχιά η οποία κυμαίνεται μεταξύ 400 και 410 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, με περισσότερους από 200 αστροναύτες από 19 διαφορετικές χώρες να έχουν απολαύσει την παραμονή τους σε αυτό – αντιπροσωπεύοντας μια συνεχή ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα.
Η NASA σκοπεύει να συνεχίσει τη λειτουργία του ΔΔΣ μέχρι το τέλος του 2030, μετά το οποίο ο ΔΔΣ θα συντριβεί σε ένα απομακρυσμένο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, όπως αναφέρουν τα δημοσιευμένα σχέδια που περιγράφουν το μέλλον του. Σύμφωνα με αυτά, προβλέπεται ο ΔΔΣ να εκτελέσει ελιγμούς ώθησης που θα εξασφαλίσουν ασφαλή είσοδο στην ατμόσφαιρα τον Ιανουάριο του 2031, σε μια περιοχή γνωστή και ως Point Nemo ή ακόμη πιο άτυπα ως “διαστημικό νεκροταφείο”.
Το Point Nemo, πήρε το όνομά του από το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν “Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα”. Είναι το σημείο του ωκεανού που βρίσκεται πιο μακριά από κάθε στεριά και έχει αποτελέσει τελικό σταθμό για πολλά άλλα διαστημόπλοια και διαστημοσυσκευές. Η περιοχή απέχει πάνω από 4800 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας και 3200 χιλιόμετρα από την Ανταρκτική και εκτιμάται ότι οι εταιρείες διαστήματος των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και των ευρωπαϊκών χωρών έχουν βυθίσει εκεί περισσότερα από 263 διαστημικά συντρίμμια από το 1971.
Ο διαστημικός σταθμός έχει φιλοξενήσει πολλές επιστημονικές πρωτιές. Το πρώτο αντικείμενο που εκτυπώθηκε τρισδιάστατα στον διαστημικό σταθμό έγινε το 2014. Η αστροναύτης της NASA Κέιτ Ρούμπινς προχώρησε στην αλληλουχία του DNA1 στο διάστημα για πρώτη φορά το 2016. Το 2018 παράχθηκε στο Διάστημα συμπύκνωμα Bose-Einstein2, από το εργαστήριο Cold Atom Lab της NASA. Και όλα αυτά…σε συνθήκες μικροβαρύτητας φυσικά!
Επίσης, οι αστροναύτες έμαθαν πώς να καλλιεργούν μαρούλια και φυλλώδη λαχανικά στο Διάστημα. Η πρώτη σαλάτα από λαχανικά που καλλιεργήθηκαν στο διάστημα δοκιμάστηκε από αστροναύτες το 2015. Πλέον, καλλιεργούνται ακόμη και ραπανάκια καθώς και πιπεριές τσίλι στον σταθμό. Τεχνικές σαν αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν μια μέρα τους αστροναύτες να καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα στις πιο απομακρυσμένες αποστολές.
Ο ΔΔΣ και το πλήρωμά του δε θα επαναπαυτούν όμως για τα επόμενα επτά χρόνια. Οι στόχοι είναι πολλαπλοί και θα κάνουν τη δεκαετία του 20, την πιο παραγωγική δεκαετία του ΔΔΣ. Θα είναι μια δεκαετία αποτελεσμάτων, χάρη στο πολυετές έργο του ΔΔΣ και των επιστημόνων του και στη συνεργασία τους για την υποστήριξη της εξερεύνησης του διαστήματος.
Πηγές:
- https://edition.cnn.com/2022/02/02/world/nasa-international-space-station-retire-iss-scn/index.html
- https://www.npr.org/2022/02/03/1077832486/what-will-happen-to-the-international-space-station-when-it-is-retired#:~:text=Press-,ISS%20will%20be%20crashed%20into%20the%20Pacific%20Ocean%20near%20Point,part%20of%20the%20Pacific%20Ocean.
1Η διαδικασία της αλληλουχίας του DNA είναι ο προσδιορισμός της σειράς με την οποία εμφανίζονται οι 4 βάσεις του DNA σε ένα βιολογικό δείγμα.
2 είναι η κατάσταση της ύλης που δημιουργείται όταν μποζόνια περιοριστούν από ένα εξωτερικό δυναμικό και ψυχθούν σε θερμοκρασίες πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν (0 Κ).