Θα πεθάνει το σύμπαν; Kαι αν ναι με ποιον τρόπο;

Το μέλλον του σύμπαντος είναι ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει τους επιστήμονες για πολλά χρόνια. Υπάρχουν 3 σενάρια για την εξέλιξη του.

Το μεγάλο ψύχος (the big freeze) είναι το επικρατέστερο σενάριο που θα μπορούσε να περιγράψει το τέλος του Σύμπαντος. Σε αυτό το σενάριο, όλα τα αντικείμενα στο Σύμπαν θα συνεχίζουν να απομακρύνονται το ένα από το άλλο, όλο και περισσότερο, λόγω της διαστολής του. Ως αποτέλεσμα, ένα προς ένα τα αστέρια θα πεθαίνουν και δεν θα γεννιούνται άλλα, οπότε και το σύμπαν θα ψύχεται σταδιακά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή είναι η αναμενόμενη μοίρα του Σύμπαντός μας, με όσα γνωρίζουμε σήμερα για την κοσμολογία.

Η μεγάλη σύνθλιψη (the big crunch) είναι ένα σενάριο που θα συνέβαινε εάν το Σύμπαν ήταν αρκετά πυκνό ώστε τελικά η βαρυτική δύναμη της ύλης στο Σύμπαν θα σταματούσε την διαστολή (ξεπερνώντας τη δύναμη της σκοτεινής ενέργειας). Τότε το Σύμπαν θα άρχιζε να καταρρέει. Καθώς καταρρέει, η ύλη θα πλησίαζε όλο και πιο κοντά και θα συνθλιβόταν σε μια μοναδικότητα. Σε αυτό το σημείο, είναι δυνατόν υπό ορισμένες συνθήκες η κατάρρευση να “αναπηδήσει” και η διαστολή να ξεκινήσει ξανά. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει αρκετή ύλη στο Σύμπαν για να συμβεί η μεγάλη σύνθλιψη.

Το μεγάλο σχίσμα (the Big Rip) είναι ένα τελικό σενάριο που οι περισσότεροι επιστήμονες δεν θεωρούν πιθανό να συμβεί. Σύμφωνα με την τρέχουσα θεωρία της κοσμολογίας η διαστολή επιταχύνεται, αλλά επιταχύνεται με σταθερό ρυθμό. Στο σενάριο της μεγάλης σχισμής, η επιτάχυνση του Σύμπαντος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Τελικά, η επιτάχυνση θα είναι τόσο γρήγορη ώστε οι θεμελιώδεις δυνάμεις να μην μπορούν να συγκρατούν την ύλη μαζί, και όλα θα διαλυθούν σε μια “σούπα” υποατομικών σωματιδίων. Αυτό είναι ένα αρκετά θεωρητικό σενάριο και προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την επιβεβαίωση του.

Καλλιτεχνική απεικόνιση διάφορων πιθανών σεναρίων για το μακρινό μέλλον του Σύμπαντος. Image Credit: Astronomy/Roen Kelly