Ποιος πλανήτης κερδίζει τη “μάχη” των φεγγαριών;

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά φεγγάρια του γιγάντιου πλανήτη Δία. Επιπλέον, είχαμε σχολιάσει τον πραγματικά μεγάλο αριθμό δορυφόρων που έχουν οι αέριοι πλανήτες Δίας και Κρόνος. Ποιος όμως έχει τελικά τους περισσότερους;

Η απάντηση, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις, είναι “μάλλον ο Κρόνος”. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της British Columbia στον Καναδά, παρατήρησαν περίπου 120 αντικείμενα που κινούνται μαζί με τον Κρόνο και κατά πάσα πιθανότητα είναι δορυφόροι του με ακανόνιστο σχήμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το πλήθος των ακανόνιστων σωμάτων γύρω από τον Κρόνο (που δύνανται τελικά να θεωρηθούν δορυφόροι), μπορεί να είναι περίπου τριπλάσιο από του Δία! Έτσι, ο Κρόνος γίνεται ο πρώτος πλανήτης με περισσότερους από 100 δορυφόρους (συγκεκριμένα 124 αναγνωρισμένοι), ενώ ο Δίας είχε πάρει τα σκήπτρα λίγους μήνες πριν, με 95 αναγνωρισμένους δορυφόρους. Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αποφασιστεί να μη δίνονται ονόματα σε όλους τους δορυφόρους, αλλά μόνο στους σημαντικότερους. 

Οι παρατηρήσεις έγιναν με το τηλεσκόπιο CHFT (Canada-Hawaii-France Telescope) στη Χαβάη, τα οποία στόχευσαν σε περιοχές ανατολικά και δυτικά του Κρόνου. Επισημαίνουμε βέβαια ότι πολλά από αυτά τα σώματα είναι εξαιρετικά μικρά, με διάμετρο της τάξης των 3 χιλιομέτρων. Τέλος, η οριστική (;) απάντηση θα δοθεί από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU), η οποία θα κληθεί ν’ αναγνωρίσει πιθανά νέα υποψήφια φεγγάρια!


Εικόνα: Καλλιτεχνική απεικόνιση – σύνθεση εικόνων από το διαστημόπλοιο Voyager 1, οι οποίες ελήφθησαν τον Νοέμβριο του 1980. Διακρίνονται ο δορυφόρος Διόνη (μπροστά), ο Κρόνος και οι δακτύλιοί του, στα δεξιά τους τα φεγγάρια Τήθυς και Μίμας, ο Εγκέλαδος και η Ρέα στα αριστερά τους και τέλος, ο Τιτάνας στο πάνω δεξί μέρος της εικόνας, σε πιο μακρινή τροχιά.
Image Credit: NASA/JPL

Πηγές & επιπλέον υλικό:

1. Η δημοσίευση της μελέτης: https://iopscience.iop.org/article/10.3847/PSJ/ac0979/pdf

2. Η ανακοίνωση από το πανεπιστήμιο της British Columbia: https://phas.ubc.ca/saturn-re-takes-moon-crown  3. To άρθρο του Guardian: https://www.theguardian.com/science/2023/may/12/saturn-regains-status-as-planet-with-most-moons-in-solar-system