Παρακάτω παρουσιάζονται σύντομα βιογραφικά σημειώματα από επιστήμονες που είτε αρθρογράφησαν στο 2’science είτε απάντησαν σε ερωτήσεις δικές σας. Τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως!
Ξεκίνησα την ακαδημαϊκή μου πορεία ολοκληρώνοντας σπουδές στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2015. Γοητευμένος περισσότερο από την ιστορική κι εννοιολογική παρά την αμιγώς τεχνική σκοπιά των επιστημών, στη συνέχεια στράφηκα στη φιλοσοφία της επιστήμης. Ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2017 και ειδικεύτηκα σε διδακτορικό επίπεδο στη Φιλοσοφία της Φυσικής. Ολοκλήρωσα τη διατριβή μου με θέμα τις ενεργές θεωρίες πεδίου στο Πανεπιστήμιο του Western Ontario το 2022. Στον πυρήνα των ενδιαφερόντων μου είναι οι ερμηνείες της κβαντικής μηχανικής, τα εννοιολογικά θεμέλια της κβαντικής θεωρίας πεδίου και η ιστορία της φυσικής του 20ού αιώνα.
Ο Δημήτρης Αθανασόπουλος φοίτησε στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και έκανε την πτυχιακή του εργασία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών της ESA εκτελώντας προσομοιώσεις ακτινοβολίας για τον μελλοντικό σενάριο Moon Village. Στο πλαίσιο του Alpbach Summer School 2018, με την ομάδα του σχεδίασε μια διαστημική αποστολή που θα διερευνά τη σύνδεση μεταξύ αστεροειδών και κομητών, η οποία απέσπασε δύο βραβεία από τη διοργάνωση. Αποφοίτησε το 2018 και την ίδια χρονιά συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ΕΚΠΑ στο κλάδο της Αστροφυσικής. Το 2020 αποφοίτησε και πλέον είναι υποψήφιος διδάκτορας συνεχίζοντας την έρευνά του στους πιο αρχέγονους αστεροειδείς, η οποία αποσκοπεί στην κατανόηση της δημιουργίας του Ηλιακού μας συστήματος. Από τις προπτυχιακές του σπουδές ασχολείται ενεργά με τη διάχυση της επιστήμης, είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Planets In Your Hand” και πρόσφατα απέσπασε το βραβείο PlanetaryScience4All στο Europlanet Science Congress 2021.
Ο Θεόδωρος Ανάγνος ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2014. Έπειτα, το 2020 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην αστρονομία, στο αστεροσκοπείο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανια (LSW) και στο Macquarie University of Sydney της Αυστραλίας (Cotutelle PhD). Ο τίτλος της διατριβής του διδακτορικού του ήταν “Using astrophotonics to design new components for future telescopes” (“Χρησιμοποιώντας Αστροφωτονική για το σχεδιασμό νέων εξαρτημάτων μελλοντικών τηλεσκοπίων”). Σήμερα εργάζεται στο ινστιτούτο Max-Planck της Χαϊδελβέργης σε ομάδα κατασκευής οργάνων μέτρησης για το διαστημικό τηλεσκόπιο ROMAN της NASA. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν στο ευρύτερο πεδίο της διαστημικής φυσικής και της αστρονομικής οργανολογίας.
Ο Μάριος Ατσαλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα Κρήτης. Αποφοίτησε από το Tμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2016 και συνέχισε τις σπουδές του στην Αστροφυσική, Αστρονομία και Μηχανική στο Π.Μ.Σ. του ίδιου Tμήματος, το οποίο και ολοκλήρωσε τον Ιούλιο του 2018. Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής στην Αθήνα. Τα αντικείμενα με τα οποία του αρέσει να ασχολείται είναι ο Διαστημικός Καιρός, η Ηλιακή Φυσική, η Παρατηρησιακή Αστροφυσική και η Εξωγαλαξιακή Αστρονομία.
Ο Αδριανός Γολέμης σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του στις Διαστημικές Σπουδές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο για το Διάστημα (ISU) στο Στρασβούργο. Έκανε την πτυχιακή του στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) πάνω στα κριτήρια ιατρικής και ψυχολογικής επιλογής για μακροχρόνιες αποστολές Αστροναυτών. Το 2013 επελέγη από την ESA για να πραγματοποιήσει έρευνα στον απομακρυσμένο σταθμό Concordia, στην Ανταρκτική, μελετώντας την ανθρώπινη απόδοση και προσαρμογή σε ακραία περιβάλλοντα, αποκτώντας γνώση που θα βοηθήσει τους μελλοντικούς πρωτοπόρους να κάνουν τα βήματα τους στη Σελήνη, τον Άρη κι ακόμη παραπέρα! Εργάζεται από το 2018 στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών ως ιατρός αποστολών για τους Ευρωπαίους Αστροναύτες.
Η Μαρία Γεωργαντή είναι απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και τώρα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κυμαίνονται στην κατανόηση του σχηματισμού δίσκων προσαύξησης γύρω από συμπαγή αντικείμενα (λευκοί νάνοι, αστέρες νετρονίων, μαύρες τρύπες) σε διπλά συστήματα και παρατηρήσεις των συστημάτων αυτών.
O Γιώργος Γούλας ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Φυσικής. Συνέχισε έπειτα εκεί στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, στον τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων. Αυτή τη στιγμή είναι διδακτορικός φοιτητής στο City University of New York, όπου ασχολείται με τη θεωρία χορδών και τις υπερσυμμετρικές θεωρίες πεδίων. Συγκεκριμένα, προσπαθεί να κατανοήσει καλύτερα τις θεωρίες αυτές χρησιμοποιώντας εργαλεία από τη θεωρία χορδών.
Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάτος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκπόνησε το διδακτορικό του με τίτλο «Σχετικιστική Μαγνητοϋδροδυναμική» στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Είναι Επισκέπτης Ερευνητής στη Σχολή Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Leeds και Επίτιμος Εταίρος του Τμήματος Μαθηματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Durham. Έχει εργαστεί σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην Θεωρητική και Υπολογιστική Αστροφυσική με κυριότερες εφαρμογές σε αστέρες νετρονίων και αστροφυσικούς πίδακες.
Ονομάζομαι Γιώργος Δημόπουλος και η αγάπη μου για το Σύμπαν με οδήγησε στην Αστροφυσική. Σπούδασα στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια ακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική στο ΕΚΠΑ. Από το φθινόπωρο του 2020 είμαι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναζητώντας κάθε τι καινούργιο που υπάρχει εκεί έξω. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στην αστροφυσική υψηλών ενεργειών και πιο συγκεκριμένα στις ακτίνες Χ, ενώ τα αντικείμενα που μελετώ είναι οι Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες (AGN). Με ενθουσιάζει η επικοινωνία της Αστροφυσικής στο ευρύ κοινό, γεγονός που ενίσχυσε η Αστρονομική Εταιρία Πάτρας “Ώριων”, της οποίας είμαι μέλος από το 2012.
Ο Κώστας έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου, το μεταπτυχιακό του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Νάπολη “Φεντερίκο ΙΙ”. Η διατριβή του έχει τίτλο “γεωμετρικά θεμέλια της βαρύτητας και εφαρμογές” και από τότε (2019) εργάζεται σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής σε πανεπιστήμια της Κίνας, της Ελλάδας και του Καζακστάν με ερευνητικά ενδιαφέροντα τις τροποποιημένες θεωρίες βαρύτητας, τις τηλεπαράλληλες θεωρίες, καθώς και εφαρμογές στην αστροφυσική και την κοσμολογία. Είναι επίσης τελειόφοιτος ενός μεταπτυχιακού στην πληροφορική στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Ο Απόστολος Ζορμπάς είναι υποψήφιος διδάκτορας Αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο του Μονάχου (LMU), απ’ όπου και έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα το 2018, καθώς και απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Στη μεταπτυχιακή του εργασία ασχολήθηκε με τη μελέτη της πλανητικής δημιουργίας αερίων γιγάντων και στη διδακτορική του διατριβή του ασχολείται θεωρητικά με τη δημιουργία και εξέλιξη προωτοπλανητικών δίσκων και τη σύγκριση τους με παρατηρησιακά δεδομένα.
Aποφοίτησα από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2015 και συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο University of Sussex, Brighton, UK. Τον Σεπτέμβρη του 2017 ξεκίνησα το διδακτορικό μου στο ίδιο πανεπιστήμιο και από τον Ιούνιο του 2021 είμαι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από τον τομέα Αστρονομίας. Η διατριβή μου είχε τίτλο “The characterisation and origin of the morphology of galaxies across multiple scales and epochs / Χαρακτηρισμός και προέλευση της μορφολογίας των γαλαξιών σε πολλαπλές κλίμακες και περιόδους” και τα κύρια ερευνητικά μου ενδιαφέροντα κυμαίνονται γύρω από την θεωρητική μελέτη του σχηματισμού και της εξέλιξης των γαλαξιών, καθώς και του χαρακτηρισμού της μορφολογίας αυτών.
Ο Τάσης Καποδίστριας είναι απόφοιτος του τομέα Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, καθώς και κάτοχος, από το 2020 του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών με τίτλο “Φυσικές επιστήμες στην Εκπαίδευση” και πάλι από το ΕΚΠΑ. Πλέον, είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης όπου μελετά τις αναπαραστάσεις γαλαξιών στα μαθήματα του τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.
Ο Μανώλης Καργιαντουλάκης σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, και συνέχισε με διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Virginia στις ΗΠΑ. Εργάστηκε στα εθνικά εργαστήρια Jefferson Lab και Fermilab με ερευνητική ειδικότητα σε μετρήσεις ακριβείας που αναζητούν ενδείξεις καινούριας θεμελιώδους φυσικής. Σαν εκλεγμένος αντιπρόσωπος της κοινότητας των χρηστών του Fermilab ήταν υπεύθυνος των προγραμμάτων επικοινωνίας της επιστήμης του εργαστηρίου με το κοινό. Από το 2022 εργάζεται ως Senior Data Scientist στο πεδίο της διαγνωστικής καρδιολογίας, όμως ακόμα περιμένει με ανυπομονησία τα ευρήματα των συνεργατών του στα πειράματα Muon g-2 και Mu2e.
Ο Χρήστος Κατσαβριάς είναι διαστημικός φυσικός και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ενδιαφέροντά του βρίσκονται στον τομέα της μαγνητοσφαιρικής φυσικής και του διαστημικού καιρού με έμφαση σε ενεργητικά σωματίδια στους ιμάντες ακτινοβολίας Van Allen, αλληλεπιδράσεις κυμάτων-σωματιδίων και ανάλυση χρονοσειρών χρησιμοποιώντας μεθόδους βασισμένες σε κύματα. Έχει εργαστεί ως ερευνητικός συνεργάτης σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα (χρηματοδοτούμενα από την ESA και την ΕΕ).
Ο Δημήτρης Κατσινής είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο USP. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ όπου έλαβε το διδακτορικό του το 2021. Ασχολείται με τη θεωρητική φυσική υψηλών ενεργειών και πιο συγκεκριμένα με την αντιστοιχία AdS/CFT, με Μη Γραμμικά Σίγμα Μοντέλα, με την Ολοκληρωσιμότητα, την Κβαντική Διεμπλοκή και τη δυναμική κλασικών Μεμβρανών.
Φυσικός με πάθος για την Αστροφυσική και την Κοσμολογία. Χαίρομαι να διδάσκω και να επικοινωνώ τη γνώση. Σπούδασα φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου και συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές ερευνώντας διπλά εκλειπτικά συστήματα αστέρων. Άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι ο δρόμος για την εξερεύνηση του νυχτερινού ουρανού είναι ένα τηλεσκόπιο μακριά μου και με ενθουσίασε. Τον Δεκέμβρη του 2019 ξεκίνησα τη διδακτορική μου διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Μελετώ την εξέλιξη των κοντινών μας γαλαξιών ανιχνεύοντας τη χιλιοστομετρική τους ακτινοβολία με το τηλεσκόπιο IRAM 30-m και χαρτογραφώντας τις διάφορες φυσικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό τους.
Ονομάζομαι Ελίνα Κλεισιώτη και η αγάπη μου για το Διάστημα με οδήγησε στο να ακολουθήσω τον δρόμο της έρευνας στον τομέα της Αστροφυσικής και της Πλανητικής Επιστήμης. Από τον Νοέμβρη του 2020 είμαι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Leiden (Leiden Observatory) και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Delft (Delft University of Technology). Τα ενδιαφέροντά μου περιλαμβάνουν την αναζήτηση εξωφεγγαριών και την μοντελοποίηση των εσωτερικών τους δομών καθώς και της εξέλιξης των τροχιών τους. Προσπαθώ να συνδέσω την Αστρονομία με την Πλανητική Επιστήμη βρίσκοντας τρόπους να βγάλω συμπεράσματα για την εσωτερική δομή εξωφεγγαριών μέσω παρατηρήσεων.
Ο Κωνσταντίνος Κοβλακάς είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Αστεροσκοπείο της Γενεύης. Μετά τις προπτυχιακές του σπουδές στη Φυσική και το μεταπτυχιακό του στην Υπολογιστική Φυσική (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης), έλαβε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Η έρευνα του εστιάζεται στους υπέρλαμπρους διπλούς αστέρες ακτίνων Χ και στις προσομοιώσεις εξέλιξης αστέρων.
Ο Γιάννης Κοντογιάννης κατάγεται από τον Βόλο και είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Institut für Astrophysik Potsdam (AIP). Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε και τον διδακτορικό του τίτλο το 2013. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη των κυμάτων στην ηλιακή χρωμόσφαιρα, τη δυναμική των σχηματισμών μικρής κλίμακας, την εξέλιξη των κέντρων δράσης και την πρόβλεψη των ηλιακών εκλάμψεων και του διαστημικού καιρού. Από το 2007 ασχολείται επαγγελματικά με την επικοινωνία της επιστήμης και από το 2016 είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «ΠΡΙΣΜΑ, ένθετο για τις επιστήμες, την τεχνολογία και την κοινωνία» που κυκλοφορεί κάθε δυο εβδομάδες με την εφημερίδα Αυγή.
Ο Γιώργος Κορκίδης έλαβε το πτυχίο του στη Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2018 και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα “Προχωρημένης Φυσικής” το 2020. Απο τον Φεβρουάριο του 2020 συνεχίζει να ερευνά και να μαθαίνει σαν υποψήφιος διδάκτορας του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στην αστροφυσική και την κοσμολογία και πιό συγκεκριμένα στην κατασκευή των μεγάλων δομών του σύμπαντος. Άμεσος ερευνητικός του στόχος να συνεισφέρει στην φαινομενολογική μας κατανόηση των μυστηρίων της σκοτεινής ενέργεια και της σκοτεινής ύλης.
Ο Νικόλαος Κωνσταντινίδης αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1992 και απέκτησε το διδακτορικό του στο Imperial το 1995, ενώ διαθέτει σημαντική εμπειρία ως μεταδιδακτορικός ερευνητής (CERN, UC Santa Cruz και CPP Marseille). Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται σε θέματα σωματιδιακής φυσικής, κυρίως στα πλαίσια του πειράματος ATLAS του CERN.
Από το 2002 εργάζεται στο University College London (UCL). Την περίοδο αυτή είναι συνδιευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Διδακτόρων στην Επιστήμη Μεγάλου Όγκου Δεδομένων (Centre for Doctoral Training in Data Intensive Science) του UCL.
Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα:
https://www.ucl.ac.uk/physics-astronomy/people/professor-nikolaos-konstantinidis
Ο Γιάννης Λιοδάκης πήρε το πτυχίο και μεταπτυχιακό του στην Φυσική από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στην συνέχεια γύρισε στο Ηράκλειο, όπου και μεγάλωσε, για το διδακτορικό του στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Stanford και πρόσφατα γύρισε στην Ευρώπη ως μεταδιδακτορικος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τούρκου. Η έρευνα του επικεντρώνεται στις υπερμαζικές μελανές οπές και τους πίδακες ύλης που προέρχονται από αυτές.
Έλαβα το βάπτισμα του πυρός στον χώρο της φυσικής ως προπτυχιακός του τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τις σπουδές μου στην φυσική ως μεταπτυχιακός στο Ινστιτούτο Νιλς Μπορ (Niels Bohr) του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Πλέον είμαι διδακτορικός ερευνητής στον τομέα της Βιολογικής Πολυπλοκότητας στο Κέντρο για Μοντέλα της Ζωής (Center of Models of Life) του Ινστιτούτου Niels Bohr.
Η Δρ. Βασιλεία Ασπασία Μασούρα είναι Αστροφυσικός με ερευνητικά ενδιαφέροντα που περιλαμβάνουν τη μελέτη της αλληλεπίδρασης του Ενεργού Γαλαξιακού Πυρήνα (AGN) με τον περιβάλλοντα γαλαξία, τεχνικές μηχανικής μάθησης, μοντελοποίηση της φασματικής ενεργειακής κατανομής. Έχει εργαστεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Cantabria, στην Ισπανία.
Αποφοίτησα ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός από το ΤΕΙ Λαμίας το 2004. Στη συνέχεια ολοκληρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στο Lancaster της Αγγλίας πάνω στις Δορυφορικές Τηλεπικοινωνίες και στον Διαστημικό Καιρό. Διορίστηκα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το 2011 και τώρα είμαι υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η έρευνα μου αφορά την τεχνολογία Ραντάρ. Από τότε που με θυμάμαι λατρεύω την Αστρονομία αλλά και γενικότερα την επιστήμη. Θεωρώ ότι επιτυχημένος επιστήμονας είναι αυτός που είναι ρομαντικός όσο ένας καλλιτέχνης, αμφισβητίας όσο ένα παιδί, παρατηρητικός όσο ένας συγγραφέας και πολυμήχανος όσο ένας τεμπέλης.
Ονομάζομαι Άγγελος Νερσεσιάν. Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Προχωρημένης Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 εργάστηκα ως υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, ως μέλος του προγράμματος DustPedia. Τον Οκτώβριο του 2019 απέκτησα το διδακτορικό μου τίτλο από το ΕΚΠΑ. Η έρευνά μου επικεντρώθηκε στη μελέτη της κοσμικής σκόνης και της αλληλεπίδρασής της με το έντονο αστρικό πεδίο ακτινοβολίας, για ένα δείγμα 875 κοντινών γαλαξιών. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης.
Ο Πραξιτέλης μεγάλωσε στην Ελλάδα και απέκτησε το πτυχίο του στη φυσική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2011), στη συνέχεια ολοκλήρωσε το κοινό μεταπτυχιακό δίπλωμα από το ETH Zurich και την Ecole Polytechnique Paris (2011-2013). Η διδακτορική του διατριβή αφορά στη θεωρία χορδών και πραγματοποιήθηκε στο IPhT Saclay στη Γαλλία, υπό την επίβλεψη της Mariana Grana (2013-2016). Κατόπιν κατείχε μεταδιδακτορικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο της Padova (2016-2018) και στο Πανεπιστήμιο της Utah (2018-2020) προτού μετακομίσει στο Εδιμβούργο ως μεταδιδακτορικός ερευνητής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν συμπαγοποιήσεις ροής με έμφαση στη γενικευμένη γεωμετρία, τη δυαδικότητα AdS/CFT και την (ολογραφική) μελέτη των μελανών οπών.
Ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές σπουδές μου στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση Αστρονομία, Αστροφυσική και Μηχανική. Συνέχισα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Uppsala, στη Σουηδία, και τώρα είμαι υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Lancaster, στην Αγγλία. Τα κύρια ενδιαφέροντά μου είναι η μελέτη των εξωτερικών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Αυτή την περίοδο ασχολούμαι με οργανολογία, και συγκεκριμένα με την ανάλυση των δεδομένων του Langmuir Probe. Παράλληλα είμαι στην ομάδα Διαδράσεων του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου του Lancaster, όπου οργανώνουμε δράσεις με μαθητές, φέρνοντάς τους πιο κοντά στις επιστήμες.
Aποφοίτησα από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του ίδιου τμήματος, με ειδίκευση σε ανώτερες συμμετρίες χωροχρόνων. Τα κύρια ερευνητικά μου ενδιαφέροντα είναι: Γενική Σχετικότητα και Κοσμολογία, Συμμετρίες Διαφορικών Εξισώσεων και Κβαντική Βαρύτητα. Από το Νοέμβριο του 2020 είμαι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από τον τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ. Η διατριβή μου είχε θέμα “Κλασσική και κβαντική περιγραφή χωρικώς ομογενών χωροχρόνων διαστάσεως D=3,4,5”.
Ο Αλέξης Παπαδόπουλος σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής (BSc) του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην αστροφυσική (MSc) στο ίδιο τμήμα, με εξειδίκευση στη φυσική του διαστήματος. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο εργαστήριο ιατρικής φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δημήτρη Εμφιετζόγλου. Η διδακτορική του έρευνα επικεντρώνεται σε υπολογισμούς μικροδοσιμετρίας για ιόντα με στόχο την εκτίμηση του κινδύνου ακτινοβολίας στο διάστημα για αστροναύτες και τις στοχαστικές επιδράσεις της ακτινοβολίας στη θεραπεία αδρονίων. Η διδακτορική του διατριβή υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (συγχρηματοδοτούμενες από την Ελλάδα και την ΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).
Ο Δρ. Γιώργος Παππάς έλαβε το διδακτορικό του στην Φυσική από το ΕΚΠΑ το 2012. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα σε Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, ΗΠΑ, και Πορτογαλία, και από το 2019 είναι επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, τη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων, την θεωρητική μελέτη της δομής των αστέρων νετρονίων, των μελανών οπών, αλλά και άλλων συμπαγών αντικειμένων, καθώς και των αστροφυσικών διεργασιών γύρω τους, στα πλαίσια τόσο της γενικής θεωρίας της σχετικότητας όσο και σε τροποποιήσεις της.
Τελειόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών, στη Βαρύτητα και την Κοσμολογία.
Με λένε Μάρκο Πόλκα, σπούδασα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τώρα είμαι επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μελετώντας γαλαξίες που έχουν παρατηρηθεί με την ALMA. Από τον Οκτώβρη του 2021, θα ξεκινήσω το διδακτορικό μου στο Donostia International Physics Center με θέμα “η γέννηση και η εξέλιξη των SMBH”. Με ενδιαφέρει να μελετήσω θεωρητικά, μέσω αριθμητικής μοντελοποίησης και προσομοιώσεων Ν-σωμάτων, ενδιαφέροντες τομείς της εξωγαλαξιακής αστροφυσικής: ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες, μαύρες τρύπες, αστρονομία των νετρίνο καθώς και την κοσμική ακτινοβολία.
Ονομάζομαι Έκτορας Πουλιάσης και το πάθος μου για την Αστροφυσική ξεκίνησε όταν ήμουν πολύ μικρός. Έτσι, μεγαλώνοντας σπούδασα Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ συνέχισα με το μεταπτυχιακό μου στην Αστρονομία και την Αστροφυσική στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού. Το 2020, έλαβα το διδακτορικό μου στην Αστροφυσική από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διατριβή επικεντρώθηκε στην αναγνώριση ενεργών γαλαξιακών πυρήνων, οι οποίοι είναι από τα πιο ενεργητικά αντικείμενα στο Σύμπαν. Από το 2020 έως σήμερα, εργάζομαι ως μεταδιδάκτορας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο έργο AHEAD2020 που ασχολείται με τη διάχυση της επιστήμης σχετικά με την Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών. Επιπλέον, η επιστημονική μου έρευνα επικεντρώνεται, επί του παρόντος, στην ανίχνευση μελανών οπών όταν το Σύμπαν ήταν ακόμη νέο, δηλαδή περίπου 1-2 δισεκατομμύρια έτη μετά το Big Bang.
Ονομάζομαι Ευαγγελία Σαμαρά. Η αστρονομία και η αστροφυσική μπήκαν από πολύ νωρίς στη ζωή μου μέσα από την εξερεύνηση του έναστρου ουρανού της Χίου. Αφού έλαβα το πτυχίο μου από το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, συνέχισα τις σπουδές μου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ίδιου πανεπιστημίου με κατεύθυνση την αστροφυσική, αστρονομία και μηχανική. Αυτή τη στιγμή είμαι υποψήφια διδάκτωρ στο KU Leuven (Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβέν στο Βέλγιο) και στο βασιλικό αστεροσκοπείο του Βελγίου, εστιάζοντας σε θέματα πρόβλεψης διαστημικού καιρού. Το 2012 μαζί με μία παρέα μικρών και μεγάλων φίλων της αστρονομίας, ιδρύσαμε το “Σύλλογο Αστρονομίας Χίου” με στόχο την εκλαΐκευση της αγαπημένης μας επιστήμης στο ευρύ κοινό.
Ο Νίκος Σαμαράς δεν ξέρει ακριβώς ποιος είναι. Ξέρει όμως τι θέλει να γίνει! Ένας φιλέρευνος άνθρωπος, ένας ανήσυχος ταξιδιώτης, ένας επιστήμονας-πειρατής! Από το Μαθηματικό της Θεσσαλονίκης που πρωτοξεκίνησε να λύνει τις εξισώσεις του Friedmann, πέρασε στην Γαλλία που χάθηκε στις αχανείς θάλασσες της Θεωρητικής Φυσικής για να κάνει το μεταπτυχιακό του. Συνέχισε στο Βέλγιο για να δουλέψει στην χαρτογράφηση του Milky Way μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου Gaia της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Τώρα ετοιμάζεται να πάρει τον… δρόμο του μεταξιού για να κάνει το διδακτορικό του πάνω στην ανάλυση του CMB.
Ο Ανδρέας Σοφιανός είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ με ειδίκευση στον Τομέα Αστροφυσικής. Συνέχισε τις σπουδές του με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού προγράμματος “Εφαρμοσμένες Μαθηματικές Επιστήμες”, του Τομέα Μαθηματικών της ΣΕΜΦΕ ενώ παρακολούθησε και ένα κύκλο μαθημάτων πάνω σε θέματα πολυπλοκότητας στη Scuola Superiore του Πανεπιστημίου Federico της Νάπολης. Συνεχίζει την ενασχόλησή του με το πεδίο της πολυπλοκότητας ως υποψήφιος διδάκτορας του Τομέα Μαθηματικών της ΣΕΜΦΕ. Το αντικείμενο του διδακτορικού του είναι πάνω στην κατηγορία των Lorenz-like Συστημάτων, τις ντετερμινιστικές σχέσεις που αναπτύσσονται σε αυτά και τη δυνατότητα γενίκευσης σε μία ευρύτερη κατηγορία πολύπλοκων συστημάτων.
Ονομάζομαι Έλλη Σταματοπούλου. Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πάνω στον τομέα της μίκρο και νάνο τεχνολογίας, εστιάζοντας την ερευνητική μου δράση στη θεωρητική νάνο οπτική. Σήμερα βρίσκομαι ως υποψήφια διδάκτορας στο κέντρο Νάνο Οπτικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας (SDU) και ασχολούμαι ερευνητικά με τις αλληλεπιδράσεις φωτός-ύλης στη νάνο κλίμακα.
Ονομάζομαι Αχιλλέας Στράντζαλης και είμαι απόφοιτος των σχολών Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και Φυσικής του ΕΚΠΑ. Επίσης, έχω λάβει τον μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο σπουδών στην αστροφυσική από το ΕΚΠΑ. Ερευνητικά δραστηροποιήθηκα στη μελέτη αστρικού πληθυσμού και αστρικών σμηνών του δορυφόρου γαλαξία του Γαλαξία μας, Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου και σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών στη μελέτη μαγνητικών πεδίων γύρω από μελανές οπές μέσω παρατηρησιακών δεδομένων. Από το 2015 είμαι μέλος της ομάδας διάχυσης, στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Είμαι κι εγώ ένας πολύπαθος απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, με ειδίκευση στην Πυρηνική Φυσική και τα Στοιχειώδη Σωμάτια. Στη συνέχεια, επειδή δεν είχα πάρει το μάθημά μου, συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ, όπου και ειδικεύτηκα στη Θεωρητική Φυσική. Μην έχοντας βάλει μυαλό, συνέχισα τις διδακτορικές μου σπουδές στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το 2022 απέκτησα το διδακτορικό μου στη Θεωρητική Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων. Από τον Οκτώβρη του 2021 βρίσκομαι στο Μόναχο, όπου και εργάζομαι ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Φυσικής του TUM (Technical University Munich). Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία φαντασίας, βλέπω σειρές φαντασίας και δοκιμάζω αλκοόλ πραγματικότητας. Το ξέρω, ζω στα άκρα. Η συμμετοχή μου στο 2’ science είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να απαντήσω στην ερώτηση «και για πες μου, με τι ασχολείσαι;».
Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει γιατρός, φυσικός ή αστροναύτης. Τελικά σπούδασε Φυσική και τώρα είναι υποψήφια διδάκτωρ στην Ιατρική σε συνεργασία με την Ομάδα Κοσμικής Ακτινοβολίας ΕΚΠΑ, όπου μελετά την επίδραση της διαστημικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Αγαπάει τη μουσική, τα ταξίδια και όλα τα ζωάκια. Ίσως θέλει ακόμα και σήμερα να γίνει αστροναύτης!
Σπούδασα Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΚ) και συνεχίζω στο μεταπτυχιακό στην αστροφυσική στο Aix-Marseille Université στη Γαλλία. Πάντα με συνάρπαζε το τι υπάρχει εκεί έξω στον ουρανό και μετά από μία επίσκεψη μου στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα, ήξερα ότι αυτό ήθελα να κάνω. Είμαι μέλος στην ομάδα διάχυσης του ΠΚ και παράλληλα γράφω διάφορα άρθρα σε σελίδες προσπαθώντας να εξηγήσω αστρονομικά ερωτήματα με απλό τρόπο και να φέρω την επιστήμη κοντά σε όλους! Ερευνητικά με ενδιαφέρουν οι αλληλεπιδράσεις γαλαξιών, η μελέτη των blazars, διπλά συστήματα αστεριών κ.α.
Ο Χρήστος Τσερκέζης αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005, και έλαβε το διδακτορικό του από το ίδιο τμήμα το 2012. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Donostia International Physics Center, στο Technical University of Denmark, και στο University of Southern Denmark, όπου από το 2019 είναι επίκουρος καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη φυσική των νανοϋλικών και στην αλληλεπίδραση ακτινοβολίας-ύλης.
Είμαι ο Χάρης Τζερεφός και είμαι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ με κατεύθυνση τη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσα μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεωρητική Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Πλέον, από το Νοέμβριο του 2020 είμαι υποψήφιος διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ και μέλος της ομάδας Κοσμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με αντικείμενο την Τροποποιημένη Βαρύτητα και την Κοσμολογία. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα βρίσκονται στο μεταίχμιο Αστροφυσικής και Θεωρητικής Φυσικής, με έμφαση στη μελέτη των αρχικών σταδίων εξέλιξης του Σύμπαντος.
O Βασίλης Χαρμανδάρης από το 2019 είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας καθώς και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Από τον Απρίλιο του 2022 είναι και Adjunct Research Professor στο European University Cyprus. Έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1989 και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) στην Αστροφυσική από το Iowa State University (ΗΠΑ) το 1995. Εργάστηκε το 1996-1997 ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Αστροφυσικής του CEΑ/Saclay στη Γαλλία και από το 1997 έως το 1999 ως Marie Curie Fellow στο Αστεροσκοπείο Παρισιού. Από το 1999 μέχρι το 2005 ήταν ερευνητής στο Τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Cornell στις Η.Π.Α. Ήλθε ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τον Φεβρουάριο του 2005, εξελέγη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή το 2009 και σε αυτή του Καθηγητή το 2014. Από το 2013 έως το 2018 διατέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι η παρατηρησιακή Αστροφυσική με ειδίκευση σε εξωγαλαξιακή αστροφυσική και διαστημική αστρονομία στο υπέρυθρο, μελέτη προβλημάτων που σχετίζονται με μεσοαστρική ύλη σε αλληλεπιδρώντες γαλαξίες, ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες (AGN), και περιοχές έντονου σχηματισμού αστέρων.
Η Κατερίνα Χατζηιωάννου είναι επίκουρη καθηγήτρια Φυσικής στο California Institute of Technology. Έκανε το προπτυχιακό της στο ΕΚΠΑ και το διδακτορικό της στο Montana State University. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός στο Canadian Institute for Theoretical Astrophysics του Τορόντο και στο Center for Computational Astrophysics της Νέας Υόρκης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάλυση δεδομένων από βαρυτικά κύματα, τις ιδιότητες των αστέρων νετρονίων και των μελανών οπών, και τη γενική θεωρία της σχετικότητας.
Ο Αλέξανδρος Χιωτέλλης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στον τομέα της Αστρονομίας. Το 2013 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ με θέμα την αλληλεπίδραση υπολειμμάτων υπερκαινοφανών εκρήξεων τύπου Ια με περιαστρικές δομές. Το 2014-2016 εργάσθηκε στο ΙΑΑΔΕΤ-EAA ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ερευνητικό πρόγραμμα: “Manchester-Athens Wide Field Camera” – MAWFC. To 2016-2019, ασχολήθηκε με τη διάχυση της επιστήμης εργαζόμενος σε σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα (Horizon2020, Erasmuss+), ενώ επίσης διατέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Από το 2019 εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΙΑΑΔΕΤ-EAA το πλαίσιο της Πράξης “ΠΡΟΤΕΑΣ ΙΙ – Προηγμένες διαστημικές εφαρμογές για την εξερεύνηση του Σύμπαντος, του διαστήματος και της γης”. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη εξέλιξης υπολειμμάτων υπερκαινοφανών εκρήξεων και πλανητικών νεφελωμάτων μέσω της εκτέλεσης μαγνητο-υδροδυναμικών προσομοιώσεων.
Η Άννα σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έχει διακριθεί στην επικοινωνία της επιστήμης. Μετακόμισε στην Αγγλία το 2016 για να δουλέψει στο Royal Holloway, University of London ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διάχυσης της επιστήμης για το Τμήμα Φυσικής. Τώρα ανήκει στην ομάδα του Make Happen στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, που στόχο έχει την υποστήριξη παιδιών από όλες τις κοινωνικές ομάδες στο ταξίδι τους προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει γράψει τα θεατρικά έργα «Έγκλημα στο Εργαστήριο» και «Ατομικοί Διάλογοι: από το σταφιδόψωμο στο κουάρκ».
Είμαι η Αναστασία και κάνω διδακτορικό στο τμήμα “Μαθηματικών και Επιστήμης Υπολογιστών” στο πανεπιστήμιο Jagiellonian της Κρακοβίας. Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι με τη χρήση ενισχυτικής μάθησης για την εύρεση της γρηγορότερης διαδρομής από έναν σημείο αφετηρίας σε ένα σημείο προορισμού σε ένα περιβάλλον πόλης. Σκοπός αυτής της έρευνας είναι η ανακάλυψη του πως θα συνυπάρχουν άνθρωποι οδηγοί και αυτόματα οχήματα, που εκπαιδεύονται με χρήση ενισχυτικής μάθησης, στις πόλεις του μέλλοντος.
Η Alice Borghese είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Επιστημών της Βαρκελώνης σαν υπότροφος Juan de la Cierva. Έλαβε το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ ενώ προηγουμένως είχε ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία, απ’ όπου και κατάγεται. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κυμαίνονται γύρω από την κατανόηση των μεμονωμένων Αστέρων Νετρονίων και πώς αυτοί παρατηρούνται.
O Atul Chhotray είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Έλαβε το διδακτορικό του από το Oregon State University το 2017. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κυμαίνονται γύρω από τη δημιουργία των αστροφυσικών πιδάκων που συσχετίζονται με μελανές οπές όπως σε διπλά αστρικά συστήματα και ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες. Παράλληλα με την έρευνα, του αρέσει πολύ να μεταδίδει τις γνώσεις του και το πάθος του για την Αστροφυσική στο ευρύτερο κοινό.
Είμαι διδακτορικός φοιτητής στο University College London, με έμφαση στη χρήση δεδομένων (data intensive science) και ειδικότητα στη διαστημική φυσική πλάσματος. Στα ενδιαφέροντά μου περιλαμβάνεται η χρήση μηχανικής μάθησης (machine learning) ως συμπληρωματικό εργαλείο στην επιστημονική έρευνα. Ως μέρος της δουλειάς μου στο πανεπιστήμιο, είμαι και βοηθός (teaching assistant) σε μαθήματα προγραμματισμού και φυσικής. Εκτός του πανεπιστημίου, διδάσκω ιδιωτικά επιστημονικού περιεχομένου μαθήματα ώστε να τα κάνω πιο προσιτά σε μαθητές. Άλλες ασχολίες μου είναι η διατροφή και η φυσική κατάσταση, η κλασσική μουσική, πολλές ώρες παρακολούθησης βίντεο στο YouTube και το να βλέπω το ηλιοβασίλεμα (και κάποιες φορές την ανατολή, αν και μου αρέσει να μένω ξαπλωμένος το πρωί!).
Η Ariane Dekker είναι υποψήφια διδάκτωρ στο ινστιτούτο GRAPPA του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα κυμαίνονται γύρω από τη φύση της Σκοτεινής Ύλης και τη σύνδεσή της με τα υποατομικά σωματίδια νετρίνα.
Η Jessica είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Max Planck Institute for Astrophysics στη Γερμανία. Δουλεύει πάνω σε υψηλής ανάλυσης υδροδυναμικές προσομοιώσεις δημιουργιας γαλαξιών. Αυτήν την περίοδο εστιάζει στο πως δημιουργούνται τα αστρικά σμήνη σε νάνους γαλαξίες.
Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια (FONDECYT Postdoc fellow) στο Τμήμα Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Diego Portales στο Σαντιάγο της Χιλής. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στη μελέτη των ιδιοτήτων της προσαύξησης ύλης σε υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες μέσω φασματοσκοπίας στις ακτίνες Χ. Συγκεκριμένα, μελετά την εκπομπή ακτίνων Χ από το στέμμα των Ενεργών Γαλαξιακών Πυρήνων (ΕΓΠ). Πριν μετοικήσει στο Σαντιάγο δούλεψε στην αποστολή IXPE με αντικειμενο την πολωσιμετρία στις ακτίνες Χ στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής και Διαστημικής Πλανητολογίας INAF-IAPS στην Ρώμη της Ιταλίας. Έλαβε το διδακτορικό της στη Φυσική το 2018 από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης με αντικείμενο μελέτης: “Κομπτονισμός στα θερμά στέμματα των Ενεργών Γαλαξιακών Πυρήνων”. Είναι μέλος της ομάδας Swift/BAT φασματοσκοπίας των ΕΓΠ (BASS), της επιστημονικής ομάδας των ακτίνων Χ της αποστολής της NASA Nustar και της αποστολής IXPE (που αναμένεται να εκτοξευθεί το 2021), καθώς επίσης και της αποστολής της ESA ATHENA X-ray Observatory (αναμένεται να εκτοξευθεί το 2028).